Jobrotation
Jobrotation er din mulighed for at opkvalificere dine medarbejdere, mens en vikar passer deres arbejde.
Du kan sende en eller flere medarbejdere på efteruddannelse og lade et tilsvarende antal ledige vikarer passe medarbejdernes arbejde i uddannelsesperioden, samtidig med at du modtager tilskud til deres løn.
Der findes to former for jobrotation:
- En arbejdsgiver kan sende en ansat på efteruddannelse med SVU godtgørelse og ansætte en ledig med løntilskud som vikar. Hvis du vil vide noget om denne ordning så klik her.
- Når en medarbejder, som højst besidder en erhvervsuddannelse, deltager i uddannelse med løn, har arbejdsgiveren ret til jobrotationsydelse fra jobcenteret, hvis arbejdsgiveren samtidig ansætter en ledig som vikar. Denne side handler om denne ordning.
Jobrotation
Jobrotation kan i princippet anvendes til alle medarbejdere, men da ordningen er kompliceret er det bedst at kontakte virksomhedskonsulenterne eller de lokale uddannelsesinstitutioner for detaljerede oplysninger.
Der er fire krav til uddannelsen du sender dine medarbejdere på for at du kan få jobrotationsydelse:
- Der skal være tale om efteruddannelse.
- Efteruddannelsen skal være midlertidig.
- Efteruddannelsen skal være offentlig eller privat udbudt.
- Efteruddannelsen ikke må være en del af en erhvervsuddannelse.
For at vide om du opfylder kravene skal du kontakte os, så skal vi nok hjælpe dig.
Du får opkvalificeret medarbejderne uden nedgang i produktionen og med et økonomisk tilskud. Samtidig styrker du virksomhedens fremtidige muligheder for rekruttering, idet vikarerne får et godt kendskab til virksomheden.
Jobcentret betaler en ydelse på 196,87 kroner i timen (2023) til dækning af løn til vikarer, uddannelsesudgifter m.m.
I kontakter jobcentret, eller uddannelsesinstitutionen.
Jobcentret og uddannelsesinstitutionerne samarbejder om at efteruddanne dine medarbejdere via jobrotationsordningen. Uddannelsesinstitutionen hjælper med at afdække dine behov for efteruddannelse. Jobcentret rekrutterer vikarer. Du kan også gå ind på Efteruddannelse.dk og finde mere om uddannelsesmuligheder.
En vikar skal have mindst 6. mdr. forudgående ledighed for at blive ansat.
En vikar skal mindst have 10 timers arbejde om ugen, og vikaren må højst være ansat i 6 mdr. Vi råder dog til at vikaren er ansat på fuld tid, da vedkommende ikke optjener dagpengeret som rotationsvikar.
Du må ikke samtidig med jobrotationsydelsen modtage VEU-godtgørelse, SVU eller løntilskud. Der er mulighed for at modtage fra midler fra en kompetencefond hvis i deltager i en.